Uitleg Open Data portaal

Je kan ons Open Data portaal niet alleen gebruiken om data te raadplegen, maar ook om data te filteren op de door jou gewenste onderdelen. Het resultaat kan je op verschillende achtergronden bekijken en opslaan.

Data raadplegen

Meer informatie over een geselecteerde dataverzameling vind je onder het tabblad Informatie. Ook kan je de dataverzameling bekijken in een tabel (onder het tabblad Tabel) of op de kaart (onder het tabblad Kaart). Linksonder in de kaart staat een kaartlagen-icoontje waarmee je uit verschillende achtergronden kan kiezen. Verder kan je statistieken naar boven halen (onder het tabblad Analyses) en de dataverzameling ophalen voor gebruik buiten het portaal (onder de tabbladen Exporteren en API). Voor een aantal dataverzamelingen hebben we bovendien een waardevolle aanvullende weergave toegevoegd, zoals een hittekaart. Deze staat dan naast de reguliere tabbladen.

Filteren

Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in meldingen over zwerfvuil? Dan kan je de dataverzameling Meldingen Openbare Ruimte hierop filteren (onder het kopje Filters).

Je kan zoveel filters uit de lijst kiezen als je wilt. Ook kan je een vorm tekenen op de kaart om op een specifiek gebied te filteren. Verder kan je een zoekopdracht ingeven om zelf een filter toe te voegen.

Hiernaast filteren we bijvoorbeeld op het onderwerp Zwerfvuil in Stadsdeel Centrum en hebben we zelf een zoekopdracht toegevoegd (aangemaakt>#now(months=-6)). Hierdoor zien we alleen resultaten van het afgelopen half jaar.”

Bewerken in geavanceerde modus

Wil je de kleuren en/of symbolen van de punten op de kaart aanpassen, of verschillende dataverzamelingen bekijken in één overzicht? Onder de kaart kan je kiezen voor de optie “Bewerken in geavanceerde modus”. Je komt dan in een menu waar je je kaartje verder kan personaliseren.

Het eindresultaat kan je delen als link in je webbrowser, of embedden als iframe (via de “Invoegen” knop).

Hieronder zie je hoe het eindresultaat van het embedden er bijvoorbeeld uit kan zien.

Of je kan een heatmap maken van het aantal meldingen:

Een ander voorbeeld kan zijn dat je gaat onderzoeken waar de zitbanken staan rondom openbare groenvoorzieningen binnen de gemeente:

Voor vragen over het Open Data portaal kan je mailen naar data@eindhoven.nl.

Off